четвъртък, 29 октомври 2015 г.

АЛЕРГИИ И КОНТАКТНИ ЛЕЩИ


‪#‎Моитеконтактнилещи‬

Kакво биха искали да узнаят вашите потребители  за връзката между тях?



Jayne Schofield
 и Andrew Elder Smith разглеждат проучване което споменава, че бавното освобождаване на PVA (поливинил-алкохол) от контактните лещи в слъзния филм може да допринесе за облекчаване на някои симптоми на сенна хрема.

Статията е публикувана в Optician Magazine 06.07.2012



За авторите

Jayne Schofield е clinical affairs manager в Алкон. Нейната роля е да развива професионални образователни програми, които да подпомагат очните специалисти и техните екипи. Тя изнася презентации, свързани с контактните лещи в Обединеното кралство и в Ирландия. Член е на Британската асоциация за контактни лещи (BCLA). Била е изпитател на контактни лещи за ABDO и клиничен демонстратор на контактни лещи към City UniversityLondon.

Andrew Elder Smith е оптометрист към  Contact Solutions ConsultantsТой провежда обучения и предоставя консултантски услуги на очни специалисти и на представители на индустрията. Отговаря за Professional Services Management в Алкон. Andrew често изнася CET образователни и тренировъчни лекции на тема контактни лещи (напасвания с мултифокални и торични лещи, ползи за бизнеса от правилната комуникация с клиентите относно контактните лещи и т.н.). През 2011 година е поканен да изнесе лекция на годишната клинична конференция на BCLA (British Contact Lens Association) на тема "Представяне и напасване на газпропускливи (RGP) (твърди) контактни лещи“.

            Една статия на James Wolffsohn и Jean Emberlain ¹, публикувана през 2011 година, съобщава, че при много хора, страдащи от очни алергии (алергии, предизвикани от полени), носенето на контактни лещи всъщност облекчава проявата на симптомите. С други думи, страдащите от поленни алергии очи често изглеждат и се чувстват по-добре, когато са с контактни лещи. Настоящата статия обяснява защо някои контактни лещи са по-добри от други при облекчаванене на симптомите от поленни алергии.

       

До каква степен проблемът със сезонните алергии представлява интерес?

                      
            Сезонните алергии оказват въздействие върху голяма част от населението. Според данни на Alergy UK (фондация за борба с алергиите във Великобритания) един от всеки трима души е имал поне веднъж в живота си алергична реакция². Мнозина специалисти-офталмолози считат тази цифра за занижена, имайки предвид своя контингент от пациенти с коригирано зрение, както и множеството пациенти, които са се оплаквали от поленни алергии, непоносимост спрямо храни и парфюми и сенна хрема. Спореd Wolffsohn разпространението на алергиите в САЩ е достигнало до 50% като при по-голямата част от страдащите се наблюдават симптоми, свързани с очни алергии. Като се има предвид, че децата, юношите и младите хора са по-уязвими от очни алергии ³, е важно очните специалисти да дават обосновани съвети и да уведомяват хората за изследванията, подкрепящи схващането, че определени видове контактни лещи са по-добри в сравнение с други при страдащите от поленни алергии. Сезонните алергии зачестяват като нивата им при населението в Европа нарастват и в следващите няколко години ще достигнат тези в САЩ.

       

Какво представляват алергиите?

Алергията представлява свръхреакция на имунната система спрямо субстанция, към която нормално тя не би реагирала. Това състояние предизвиква освобождаване на възпалителни маркери, каквито са хистамините, и до поредица от физиологични реакции, които се изявяват под различни форми и достигат различни нива на обостреност. Кожната реакция например води до засилване на сърбежа, зачервяване и обрив с евентуални отоци. Ако реакцията засегне дихателната система, пострадалият може да започне да киха, кашля, да получи хрипове и дори да изпадне в дихателна недостатъчност.
Очните прояви и симптоми включват сърбеж, сълзене, конюнктивит, подуване на клепачите и конюнктивата, намалена стабилност на слъзния филм, папиларни промени в палпебралната конюнктива, потъмняване на роговицата и намалено качество на зрението.
Съществуват огромен брой субстанции, към които хората могат да бъдат алергични като реакциите могат да бъдат както сезонни в случаите на сенна хрема, така и целогодишни, каквито са случаите, причинени от  пърхота на домашни животни или от домашните паразити.
Алергията към полените обикновено се описва като сенна хрема и е проблем през летните месеци. Сенната хрема е погрешно понятие и представата, че поленната алергия е летен проблем е невярна, тъй като много хора не са алергични към тревните полени, а само към дървесните. Дърветата освобождават полените си през различни периоди в годината, така че ако ако реагирате на няколко различни видове дървета, симптомите Ви могат да траят с месеци.(таблица 1)
                                                                   
Таблица 1
          
Причината, поради която исторически симптомите са били по-силно изявени по време на сенокоса, е, че с косенето и пластенето на сеното, във въздуха са се изхвърляли отложените върху тревата прах и полени.




Контактни лещи и поленна алергия

На пръв поглед изглежда, че не е правилно да се поставят контактни лещи върху очи, които са възпалени от алергична реакция, особено ако лещите са за многократна употреба, които могат да бъдат замърсени с протеини, липиди и муцини от слъзния филм, което води до намалено ниво на комфортHayes et al обаче публикуват доказателство, което сочи, че лещите за еднократна употреба намаляват симптомите на поленната алергия и са по удобни за пациента в сравнение с обикновените лещи за многократна употреба като представляват ефективна стратегия за овладяване на поленната алергия при пациенти, носещи контактни лещи.



Кое е новото?

Wolffsohn и Emberlain са наблюдавали реакцията у асимптоматично носещите контактни лещи, които са реагирали позитивно на кожния алергичен тест с тревни полени, предизвикана при излагането им на преносими по въздуха частици от същите полени. В началото на всяка фаза от проучването са степенувани признаците и симптомите им като всеки от участниците е бил излаган на въздействието на полени на случаен принцип в три различни случая: без лещи, с поставени меки контактни лещи от Етафилкон А за еднократна употреба и с еднодневни контактни лещи Dailies®AquaComfort Plus®. Оценките на признаците и симптомите са детайлизирани в Таблица 2 като пациентите са бии помолени да оценят тежестта и продължителността на симптомите.

Признаци
Симптоми
Булбарна хиперемия
Дискомфорт
Лимбална хиперемия
Парене
Палпебрална хиперемия
Сухота
Конюнктивално оцветяване
Сърбеж
Булбарно оцветяване
Смъдене
Палпебрална грапавост

Таблица 2


       

Резултати
           
Пациентите са установили, че изпитват значителен очен комфорт, когато носят контактни лещи Dailies®AquaComfort®Plus в сравнение със случаите без лещи, а при лещите от Етафилкон А, признаците и симптомите са били облекчени в много по-ниска степен. Когато са имали в очите си Dailies®AquaComfort®Plus, пациентите установяват, че интензитетът на парене и смъдене значително намалява. Времетраенето на всички симптоми намалява значително. Dailies®AquaComfort®Plus редуцират хиперемията в сравнение със случаите без лещи или с лещи от Етафилкон А.

  

В основата стои комфортът
           
Комфортът е ключово изискване при носенето на контактни лещи. Той остава причина номер едно, поради която хората с контактни лещи престават да ги носят, а страхът от дискомфорт възпрепятства мнозона, които дори не се престрашават да опитат. Осигуряването на по-добър комфорт при носене на контактни лещи увеличава броя на хората, които ги ползват и подобрява репутацията на контактните лещи като удобна възможност за корекция на зрението. Предотвратяването на случаите на отказ оказва положително въздействие върху финансовата страна на бизнеса, тъй като носещите контактни лещи пропорционално допринасят повече за приходите, в сравнение с носещите само очила. По този начин напредъкът в бизнеса Ви с контактни лещи придобива смисъл.

       

Овлажняващи агенти, активирани при всяко мигане.

Материалът, от който са изработени еднодневните меки контактни лещи Dailies®AquaComfort®Plus включва три съставки, които осигуряват комфортен, овлажняващ ефект през целия ден и допринасят за стабилността на слъзния филм. Хидроксипропил-метилцелулозата (НРМС) смазва лещата, полиетилен-гликолът (PEG) я омокря, а поливинил-алкохолът (PVA) я освежава до края на деня. Установено е, че Dailies®AquaComfort®Plus осигуряват изключителна стабилност на слъзния филм, благодарение на освобождаването на PVA при всяко мигане. В статия Wolffsohn заявява: „Използването на контактни лещи, които притежават способност да инфилтрират поливинилов алкохол (PVA), представляващ клинична добавка за слъзния филм, води до намаляване на лимбалната и палпебралната хиперемия (в сравнение с контактните лещи от Етафилкон А).


Технологията зад Dailies®AquaComfort®Plus (добавен текст)

Функцията на слъзния филм е да осигури гладка повърхност на роговицата, лубрикация и отсраняване на депозити от очната повърхност. Ако слъзният филм се разпада между миганията, то тогава тези свойства се губят и това намалява качеството на зрението, намалява комфорта и увеличава отложенията по очната повърхност.
В клинично проучване на носещи контактни лещи със симптоми на алергичен конюнктивит, тези които са носили Dailies®AquaComfort®Plus, са имали по-малко оплаквания от парене и зачервяване в сравнение с тези, които са носили друг вид контактни лещи.

Dailies®AquaComfort®Plus има три овлажняващи агента, които допринасят за комфорта и стабилността на слъзния филм:

HPMC (хидроксипропил-метилцелулоза) действа в първите минути след поставяне на контактната леща. HPMC влиза в състава на различни овлажняващи капки и изкуствени сълзи, а когато е инкорпорирана в разтвор за контактни лещи, дава допълнителен омекотяващ ефект при поставяне. HPMC се съдържа в блистера на Dailies®AquaComfort®Plus.

PEG (Полиетилен-гликол) е хидрофилен овлажняващ агент в матрикса на контактната леща. Ако лещата съдържа PVA (поливинил-алкохол), PEG се свързва с него и заедно допринасят за по-добър комфорт.

PVA (Поливинил-алкохол) се съдържа в материала на Dailies®AquaComfort®Plus – Nelfilcon A и се освобождава от тези контактни лещи при всяко мигане като по този начин осигурява овлажняване през целия ден.
Комбинацията от тези съставки осигурява превъзходна стабилност на слъзния филм.


Това прави животът Ви по-добър

Настоящото проучване показва, че носенето на контактни лещи от пациенти в периоди, когато те страдат от сезонни алергии, подобрява състоянието и намалява интензитета и продължителността на симптомите на алергичните реакции. Важно е да се подчертае, че освобождаването на овлажняващи агенти във слъзния филм при всяко мигане, което е характерно  за еднодневните контактни лещи Dailies®AquaComfort®Plus, редуцира тези симптоми в по-значителна степен, отколкото лещите, които не притежават това свойство. Като очни специалисти, сме длъжни да запознаем пациентите с най-добрия ни цялостен опит в носенето на контактни лещи по отношение на зрение, комфорт и очно здраве в дългосрочен план. Комфортът остава най-често срещаната причина при пациентите за отказ от контактни лещи, така че оптимизирането на комфорта ще запази по-голям брой пациенти и ще окуражи нови да открият предимствата на ясното зрение без очила. Dailies®AquaComfort®Plus чрез активното освобождаване на овлажняващи агенти при всяко мигане, допринася за комфорта, благодарение на увеличената стабилност на слъзния филм и редуциране на сезонно-алергични състояния и симптоми.

Референции:
Wolffsohn J and Emberlain J. Role of
contact lenses in relieving ocular allergy.
CLAE, 201134 169-172.
www.allergyuk.org March 2011.
www.bsaci.org.
Lemp MA. Contact lenses and allergy. Curr
Opin Allergy Clin Immunol, 2008; 8 457-460.
Hayes V, Schnider CM Veys J. An evaluation
of 1-day disposable contact lens wear in a
population of allergy sufferers. CLAE, 2003;
26: 85-93.
Wolffsohn J, et al. Clinical performance of
daily disposable soft contact lenses using
sustained release technology. CLAE, 2006;
29:127-134.
Rumpakis J. New Data on Contact Lens
Dropouts: An International Perspective. www.
revoptom.com/content/d/contact_lenses_
and_solutions/c/18929/. 2010.
www.metoffice.gov.uk/health/public/

pollen-forecast#calendar.


Няма коментари:

Публикуване на коментар